Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MOTKÓ NOÉMI Szexuálpszichológus

Szex & Pszichológia

Női szexuális funkciózavarok

2016. november 22. - Motkó Noémi szexuálpszichológus

Női orgazmus zavar, hiány

A szexuális izgalom létrejön, de az orgazmus nem következik be, vagy csak nagyon sokára. Ez a gond általában gyakoribb az egyedül álló nők esetében, mint a párkapcsolatban vagy házasságban élők körében. A klimax után némileg gyakoribb az előfordulása. Ugyanakkor a nők 10-15%-a egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust, másik 10-15% pedig csak rendkívül ritkán jut el az orgazmusig.

 A női orgazmus zavar lehetséges okai:

 Egyik ok a párkapcsolati zavar, a kölcsönösség hiánya, a párkapcsolaton belüli alkalmazkodási készség nehézsége, vagy a nem megfelelő párkapcsolati és szexuális kommunikáció. Fontos szerepe van a nőnek önmagáról alkotott képnek; a negatív önkép, negatív testkép, alsóbbrendűségi érzés szintén gátja lehet az orgazmusnak. Szintén negatívan hat a szigorú vallásos nevelés, a gyermekkori rossz tapasztalatok, traumák, vagy a kontrollvesztéstől való félelem. Akikre jellemző az engedelmesség, a szexuális passzivitás, nagyobb a valószínűsége a zavar előfordulásának.

 

 Vaginizmus

A vagina, a hüvely külső egyharmadának akarattól független görcsös izomösszehúzódása, amely a közösülést lehetetlenné teszi. Nem minden esetben jár fájdalommal, de számos esetben igen. Előfordulási gyakorisága 1%.

 A vaginizmus lehetséges okai:

Oka lehet, ha az első behatolás fájdalommal járt, vagy rossz tapasztalat, amikor a pénisz hüvelybe való bevezetése a hüvely nedvesedése hiányában történt meg, így fájdalmat okozott. Sokszor áll a háttérben a behatolástól való félelem, vagy a szexuális együttléttel kapcsolatos szorongás. Félelem a terhességtől, a nemi betegségektől. Szerepet játszhat a kialakulásban vallásosság és ebből fakadó bűntudat.

 

 Fájdalmas szex

 A dyspareunia a szexuális aktus során a nemi szervekben érzett fájdalom. A szexuális aktus meg tud valósulni, viszont az intenzív fájdalom csökkenti a szeretkezés örömélményét.  

 A dyspareunia lehetséges okai:

Sokszor testi okok állnak a háttérben pl.: gyermekszülés közbeni sérülések, endometriózis, tumor, ciszta. Emellett oka lehet a párkapcsolat zavara, vagy a pszichoszexuális fejlődés során tanult negatív attitűdök. Az is lehetséges, hogy traumatikus szexuális tapasztalat, nemi erőszak történt.

 

Szexuális izgalom hiánya

Izgalmi fázis zavara (a hüvely nedvesedésének hiánya)

A genitáliák nedvesedésének, megduzzadásának hiánya. Legtöbbször az orgazmus zavara is fennáll. Hiányozhatnak az erotikus érzések is.

 A női izgalmi fázis zavar lehetséges okai:

Oka lehet a teljesítményszorongás, negatív szexuális attitűd, bűntudat, negatív önértékelés, depresszió. Párkapcsolatban tapasztalható az alárendelődő, passzív női szerep elfogadása. Előfordul, hogy a nő csak a partnere kedvéért fogadja el a közeledését, így nem állnak fenn részéről a szükséges fizikai, érzelmi, kognitív feltételek. Lehet a háttérben szexuális abúzus is. Az is lehetséges, hogy a partner nem tud, vagy nem akar megfelelő szexuális ingerlést alkalmazni.

 

 Szexuális vágy hiánya

A nő kellemetlennek találja a szexuális együttlétet, és kerüli a szexualitást. Nem érez vágyat és örömöt, inkább undort és szorongást, félelmet él át. Lehet általános, vagy specifikus. A specifikus csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára érvényes. Az általános averzió bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére is igaz. Nőknél gyakrabban fordul elő, férfiaknál ritkább.

A szexuális averzió lehetséges okai:

Oka lehet a teljesítményszorongás, félelem a nem kívánt terhességtől, önkontroll elvesztésétől való félelem, szorongás, bűntudat, szigorú vallásos nevelés. Lehet oka bármilyen nehéz helyzet, stressz, meddőségi problémák, terhesség alatti, terhességet követő állapot.  Párkapcsolati probléma is okozhatja: párkapcsolati konfliktus, szexuális tapasztalatlanság. Lehet a háttérben traumatikus élmény, elakadás a pszichoszexuális fejlődésben, szexuális abúzus.

 

Alacsony szexuális vágy

A szex iránti érdeklődés hiánya, és ritka szexuális élet jellemzi. Jellemző a szexuális fantáziák csökkenése vagy hiánya is. A nő ritkán érez vágyat, de ha szexuális aktusban vesz részt, akkor élvezi az együttlétet, de legalábbis nem unja azt. Az érdektelenség viszont megakadályozhatja az orgazmus elérését. Mindez csalódottságot, bűntudatot, szégyenérzetet vált ki, mert úgy érzi, hogy nem felel meg a saját, a partnere, vagy a társadalmi elvárásoknak.

A hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:

Oka lehet a depresszió, még enyhe mértékű depresszió is, szorongás, harag. Különböző félelmek: félelem az örömtől, a kudarctól, a szexuális késztetések feletti kontroll elvesztésétől, a partnerhez való közelségtől, a sebezhetőségtől, a teherbe eséstől, stb. A párkapcsolati nehézségek is előidézhetik, vagy munkahelyi problémák, nem megfelelő szexuális kommunikáció a partnerrel, a szexualitás egyszínűvé válása. Lehet hátterében még szexuális bántalmazás, szigorú vallásos nevelés is.

 

 

süti beállítások módosítása