Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MOTKÓ NOÉMI Szexuálpszichológus

Szex & Pszichológia

A férfiak szexuális funkciózavarai

2016. november 22. - Motkó Noémi szexuálpszichológus

Merevedési zavar

Merevedési zavar esetén a megfelelő erekció nem jön létre; vagy létrejön, de nem marad fenn tartósan, illetve ismétlődően visszaesik az aktus során. A férfi képtelen a tartós erekcióra, illetve annak az aktus közbeni fenntartására. A merevedési zavar előfordulása eléggé gyakori, és az életkor előrehaladtával a gyakorisága és súlyossága is fokozatosan nő. A férfiak fele életük során legalább egy ideig tapasztal erekciós nehézségeket, vagy merevedési zavart.

 A merevedési zavar lehetséges okai

A merevedési zavar oka összetett, lehet biológiai vagy lelki. A lelki okok sokfélék lehetnek. Egyik gyakori ok a teljesítményszorongás, mert a szorongás gátló hatással bír az erekció folyamatára. Lehet oka akár a személyre alapvetően jellemző teljesítményszorongás is. A félelmeknek is fontos szerepe van, lehet félelem az öregedéstől, a betegségtől, a partner elvesztésétől, a nem kívánt terhességtől, attól hogy a rossz heteroszexuális teljesítmény rejtett homoszexualitásra vagy a férfiasság csökkenésére, elvesztésére utal. A kudarctól való félelem meggátolja a szexuális örömre való képességet, és ez gyorsan megszűnteti az erekciót.

A tartós lelkiállapot változás ugyanúgy lehet ok pl. depresszió. A nehéz élethelyzetek is okozhatják: állás elvesztése, tartós munkahelyi stressz, stb.

A merevedési zavar oka sokszor a párkapcsolat működésében gyökerezik, a gyakori konfliktusok, életciklusváltások, párkapcsolati nehézségek miatt. Emellett lehet ok az eltérő intimitásigény, a szexuális kommunikáció hiánya, vagy téves hiedelmek, szexuális mítoszok is.

Negatívan hat az erekcióra az is, ha a férfi külső szemlélőjévé válik az eseményeknek és leginkább a szexuális együttlét technikájára figyel.

 

Korai ejakuláció (korai magömlés, korai orgazmus)

Korai ejakuláció esetén az ejakuláció a férfi akarata ellenére következik be minimális szexuális ingerlésre. Történhet a pénisz hüvelybe való bevezetése előtt, a pénisz hüvelybe való bevezetésekor, illetve a pénisz hüvelybe való bevezetése után közvetlenül. Tulajdonképpen minden olyan eset korai ejakulációnak tekinthető, amikor az ejakuláció a férfi szándéka ellenére következik be. A korai ejakuláció nagyon gyakori szexuális zavar.

 A korai ejakuláció lehetséges okai

A korai magömlés hátterében mindig pszichológiai ok vagy az orgazmus feletti kontrollban való járatlanság áll. A pénisz ingerküszöbe egyéni ugyan eltéréseket, de ha a férfi nem tanulja meg érzékelni az orgazmus közeledtét nem tud tapasztalatot szerezni az orgazmus késleltetéséhez. Ok lehet még a tapasztalatlanság, vagy nem megfelelő szexuális tapasztalatok is.

 

Férfi orgazmus zavar

A férfi orgazmus zavar azt jelenti, hogy a férfi normális szexuális ingerlés, és megfelelő izgalmi állapot mellett sem tud eljutni az orgazmusig, vagy eljut, de csak hosszas idő után. Ez a funkciózavar ritkán fordul elő.

A férfi orgazmus zavar lehetséges okai:

Az egyik leggyakoribb ok a teljesítményszorongás, a férfi túlságosan az orgazmus elérésére koncentrál, így az aktusnak inkább megfigyelője lesz, mint résztvevője. Az okok között szerepel a párkapcsolati probléma, a félelem a nem kívánt terhességtől, szexuális traumák, vallási előírásokhoz kötődő bűntudat.

  

Alacsony szexuális vágy

Alacsony szexuális vágy esetén elvész az érdeklődés a szex iránti, és ebből kifolyólag ritka szexuális élet jellemző. A szexuális fantázia csökken vagy hiányzik. A férfi ritkán érez vágyat, de ha mégis szexuális aktusban vesz részt, akkor teljesen jól tud működni. Sok esetben viszont az alacsony érdeklődés megakadályozza az orgazmus elérését. Az alacsony szexuális vágy szorongással is jár, mert a személy úgy érzi, hogy nem felel meg a partnere elvárásainak, így csalódottságot, bűntudatot él meg.

 A hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:

Gyakran előfordul, hogy a háttérben párkapcsolat nehézségek, konfliktusok vannak, nem megfelelő szexuális kommunikáció a partnerrel, vagy tartós stressz, munkahelyi problémák. Az alacsony szexuális vágy kialakulásában a félelmek is szerepet játszanak, lehet félelem a kudarctól, a szexuális késztetések feletti kontroll elvesztésétől, a partnerhez való közelségtől, a sebezhetőségtől, stb. A tartós hangulatváltozás is kedvezőtlenül hat a szexuális vágyra: depresszió (már enyhe formája is), harag, szorongás. Az is lehetséges, hogy a szexualitásban kialakult egyszínűség, merev forgatókönyv áll a háttérben.  A szigorú vallásos nevelés bűntudatot kelthet, ez szintén a vágy ellen hat. 

  

Fájdalmas szex

A dyspareunia a szexuális aktus során a nemi szervekben érzett fájdalom. A szexuális aktus meg tud valósulni, viszont ez intenzív fájdalommal jár, amely csökkenti a szeretkezés örömélményét. Előfordulása férfiaknál ritka, a nőknél gyakoribb.

A dyspareunia lehetséges okai:

Állhat mögötte a párkapcsolat zavara, kommunikációs probléma, traumatikus szexuális tapasztalat, nemi erőszak, vagy a pszichoszexuális fejlődés során tanult negatív attitűdök

 

 Szexuális vágy hiánya

A férfi kellemetlennek találja a szexuális együttlétet, és kerüli a szexualitást. Nem érez vágyat és örömöt, lehetséges, hogy undort és félelmet él át. Ha az averzió specifikus, akkor csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára érvényes. Az általános averzió bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére is kiterjed. A férfiaknál ritkán fordul elő.

A szexuális averzió lehetséges okai:

Hátterében nagyon sokféle dolog állhat. Előidézheti a teljesítményszorongás, szigorú vallásos nevelés, szorongás, harag, félelem a nem kívánt terhességtől, önkontroll elvesztésétől való félelem. Ok lehet a stressz, akár munkahelyi, akár párkapcsolati, a nehezen kezelhető élethelyzetek, párkapcsolati probléma.

Mivel a szexuális vonzerőt a fiatalsággal azonosítjuk, idősebb korban csökken a szexuális önbecsülés, és csökkenhet az érdeklődés. Mindemellett averziót válthat ki a szexualitással összefüggő traumatikus élmény, vagy elakadás a pszichoszexuális fejlődésben.

süti beállítások módosítása