Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MOTKÓ NOÉMI Szexuálpszichológus

Szex & Pszichológia

A serdülőkorú lányoknál is gyakori az endometriózis

2016. november 22. - Motkó Noémi szexuálpszichológus

 

kamasz_lanyok.jpg

Sajnos a serdülőkori endometriózis egy alig kutatott terület, így nincsenek megbízható adatok, és az eredmények sokszor ellentmondásosak. Bár a kutatásra nagy szükség lenne, tekintettel arra, hogy az endometriózis krónikus betegség, a serdülők hosszabb ideig fognak szenvedni a tünetektől, mint akinél felnőttkorban alakul ki.

A kamaszkori endometriózis egyik rizikótényezőjének tartják az első menstruáció korai megjelenését.  Egy ausztrál tanulmány szerint, ha az első menstruáció 14 éves korban vagy azután jelentkezik, akkor kevésbé valószínű az endometriózis kialakulása. Másik rizikótényező a családtag endometriózisa. A páciensek 25-30%-a mondja, hogy van endometriózissal küzdő személy az elsőfokú rokonai között.

A serdülőkori endometriózis előfordulási gyakoriságáról nehéz megbízható adatokat közölni. Az előfordulási gyakoriság a fájdalmas menstruációval és a medencei fájdalommal küzdők között akár 73% is lehet.

Készült egy finn felmérés 2016-ban a 15-19 éves korosztályról 1103 fővel. A felmérésből kiderült, hogy 33%-uknak komoly dysmenorrheája (fájdalmas menstruáció) van, és a kritériumoktól függően 2-10%-nál áll fenn az endometriózis gyanúja. A komoly dysmenorrheás lányok 5%-a szed fogamzásgátlót, hogy enyhítse a tüneteket, de a fájdalom csillapítására semmi nem használ. A finn kutatók szerint ebben a korosztályban a teljes populációban az endometriózis gyakorisága 8-33%, és a serdülőknél ugyanúgy megtalálhatóak az endometriózis tipikus tünetei, mint a felnőtteknél: dysmenorrhea, krónikus hasi és medencei fájdalom, dyspareunia (fájdalommal járó szexuális élet) , fájdalommal járó vizeletürítés, fájdalommal járó székletürítés, stb. (Suvitie és mtsai, 2016).  

Smorgick és mtsai. (2013) kutatásában az endometriózissal küzdő nők visszaemlékezéséből az derült ki, hogy a szorongásos és depressziós hangulati változások leggyakrabban a késői serdülőkorban jelentkeztek 18 és 22 éves kor között.  A leggyakoribb testi tünet, ami a fiatal nők 51%-nál jellemző volt, egy atipikus medencei fájdalom. Ebben az esetben egy naponta jelentkező medencei fájdalomról van szó, ami vagy erősödött, vagy nem a menstruáció idején. A fiatal nőknél a további endometriózissal járó tünetek jelentkeztek: fájdalom vagy égő érzés vizeletürítéskor (24%), bélrendszeri fájdalom (26%,) fájdalommal járó szexuális élet (66%), testmozgás közbeni fájdalom (25%). A beszámolók szerint átlagosan 15 évesen tapasztaltak először endometriózisra utaló tüneteket.

A serdülőkori endometriózis életminőségre gyakorolt hatásáról nincs rendelkezésre álló megbízható adat, de néhány kutatás megpróbált erről információ nyerni. A serdülők általában arról panaszkodtak, hogy a menstruációs fájdalmak miatt ki kell hagyniuk a testnevelés órát, nem tudnak koncentrálni az iskolában, rendszeresen hiányoznak az iskolából, és nem tudnak a barátaikkal tartani a szabadidejükben.

Forrás: Saridogan (2016), Unger és mtsai (2011), Smorgick és mtsai. (2013), Suvitie és mtsai. (2016), Spears (2005)  

süti beállítások módosítása