Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

MOTKÓ NOÉMI Szexuálpszichológus

Szex & Pszichológia

Hogyan hat az endometriózis a szexuális életre?

2016. november 22. - Motkó Noémi szexuálpszichológus

par_agyban.jpg

Az endometriózis jelentősen csökkenti az életminőséget és nem kíméli el a szexuális életet sem. Az enyhébb és a súlyosabb stádium is negatív hatással van a szexuális életre. A kutatások alapján feltételezhető, hogy az endometriózissal küzdő nők 69%-75%-ának fájdalommal jár a szexuális élet, és a fájdalom fennmaradhat órákig vagy akár napokig is az aktus után. Gyakran alakul ki az a hiedelem, hogy a fájdalom mértéke befolyásolja az orgazmus intenzitását. A fájdalom jelenlétében elmaradhat az orgazmus, vagy kialakulhat vaginizmus, csökkenhet a szexuális vágy.

A fájdalommal járó szexuális élethez a nők különbözőképpen viszonyulnak. Pl.: belekezdenek az aktusba, majd megszakítják. Lehet, hogy testhelyzetet váltanak, mert a testhelyzetváltás segít enyhíteni a fájdalmat, vagy elviselik a fájdalommal járó aktust egyrészt a várandósság reményében, másrészt mert nem akarják megengedni a betegségnek, hogy elvegye tőlük a partner közelségének érzését. A fájdalom következményeként általában csökken a szexuális együttlétek száma, csökken a szexuális vágy és izgalom szintje, és kevesebb orgazmust élnek át.

A szexuális funkcióromlás mértéke attól is függ, hol található az endometriózis. Az orvosok tapasztalata szerint akkor romlik legnagyobb mértékben a szexuális élet minősége, ha az uterosacralis vagy a rectovaginális terület érintett.  A fájdalom jelentkezhet a vagina csatornában a cervix magasságában, vagy a medence, méh, hastáji régiókban.  Ilyen esetekben nagyobb a valószínűsége, hogy kevésbé lesz kielégítő az orgazmus, gyakrabban szakítják meg a nők az aktust a fájdalom miatt és kezdik elkerülni a szexuális együttlétet.

A fájdalommal járó szexuális élet negatívan hat a nők önértékelésére, kevésbé érzik magukat vonzónak és nőiesnek, és mivel nem tudják teljesen átadni magukat a szexuális együttléteknek alkalmatlannak tartják magukat. Következésképpen el kezdik kerülni a szexualitást, viszont emiatt bűntudatot éreznek, mert ezzel megfosztják partnerüket a szextől. Az önértékelés csökkenése azoknál jelentkezik a legerősebben, akik szexuálisan inaktívvá válnak. Az endometriózis tehát komoly gondokat tud okozni a szexuális életben és ezzel együtt a párkapcsolatokban is; sokan ezt teszik felelőssé a válásért.

Meglepő azonban, hogy a kutatások nem találnak egyértelmű összefüggést a fájdalom erőssége és a szexuális funkcióromlás mértéke között. Nyilvánvalónak tűnik, hogy az organikus háttér csak egy tényező a sok közül, ami a szexuális életet befolyásolja, és a szex közben zajló pszichológiai folyamatok tudják növelni vagy csökkenteni a fájdalomérzetet. A szorongás, a depresszió, vagy a párkapcsolati stabilitás mind fontos szerepet tölt be ebben a kérdésben.

Forrás: Danny és Mann (2007), Ferrero (2005), Culley és mtsai (2013), Butt és Chesla (2007) Denny és mtsai (2007), Ferrero és mtsai (2006), Vercellini és mtsai (2012)

süti beállítások módosítása