MOTKÓ NOÉMI Szexuálpszichológus

Női szexuális funkciózavarok

2016. november 22. - Motkó Noémi pszichológus

Női orgazmus zavar, hiány

A szexuális izgalom létrejön, de az orgazmus nem következik be, vagy csak nagyon sokára. Ez a gond általában gyakoribb az egyedül álló nők esetében, mint a párkapcsolatban vagy házasságban élők körében. A klimax után némileg gyakoribb az előfordulása. Ugyanakkor a nők 10-15%-a egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust, másik 10-15% pedig csak rendkívül ritkán jut el az orgazmusig.

 A női orgazmus zavar lehetséges okai:

 Egyik ok a párkapcsolati zavar, a kölcsönösség hiánya, a párkapcsolaton belüli alkalmazkodási készség nehézsége, vagy a nem megfelelő párkapcsolati és szexuális kommunikáció. Fontos szerepe van a nőnek önmagáról alkotott képnek; a negatív önkép, negatív testkép, alsóbbrendűségi érzés szintén gátja lehet az orgazmusnak. Szintén negatívan hat a szigorú vallásos nevelés, a gyermekkori rossz tapasztalatok, traumák, vagy a kontrollvesztéstől való félelem. Akikre jellemző az engedelmesség, a szexuális passzivitás, nagyobb a valószínűsége a zavar előfordulásának.

 

 Vaginizmus

A vagina, a hüvely külső egyharmadának akarattól független görcsös izomösszehúzódása, amely a közösülést lehetetlenné teszi. Nem minden esetben jár fájdalommal, de számos esetben igen. Előfordulási gyakorisága 1%.

 A vaginizmus lehetséges okai:

Oka lehet, ha az első behatolás fájdalommal járt, vagy rossz tapasztalat, amikor a pénisz hüvelybe való bevezetése a hüvely nedvesedése hiányában történt meg, így fájdalmat okozott. Sokszor áll a háttérben a behatolástól való félelem, vagy a szexuális együttléttel kapcsolatos szorongás. Félelem a terhességtől, a nemi betegségektől. Szerepet játszhat a kialakulásban vallásosság és ebből fakadó bűntudat.

 

 Fájdalmas szex

 A dyspareunia a szexuális aktus során a nemi szervekben érzett fájdalom. A szexuális aktus meg tud valósulni, viszont az intenzív fájdalom csökkenti a szeretkezés örömélményét.  

 A dyspareunia lehetséges okai:

Sokszor testi okok állnak a háttérben pl.: gyermekszülés közbeni sérülések, endometriózis, tumor, ciszta. Emellett oka lehet a párkapcsolat zavara, vagy a pszichoszexuális fejlődés során tanult negatív attitűdök. Az is lehetséges, hogy traumatikus szexuális tapasztalat, nemi erőszak történt.

 

Szexuális izgalom hiánya

Izgalmi fázis zavara (a hüvely nedvesedésének hiánya)

A genitáliák nedvesedésének, megduzzadásának hiánya. Legtöbbször az orgazmus zavara is fennáll. Hiányozhatnak az erotikus érzések is.

 A női izgalmi fázis zavar lehetséges okai:

Oka lehet a teljesítményszorongás, negatív szexuális attitűd, bűntudat, negatív önértékelés, depresszió. Párkapcsolatban tapasztalható az alárendelődő, passzív női szerep elfogadása. Előfordul, hogy a nő csak a partnere kedvéért fogadja el a közeledését, így nem állnak fenn részéről a szükséges fizikai, érzelmi, kognitív feltételek. Lehet a háttérben szexuális abúzus is. Az is lehetséges, hogy a partner nem tud, vagy nem akar megfelelő szexuális ingerlést alkalmazni.

 

 Szexuális vágy hiánya

A nő kellemetlennek találja a szexuális együttlétet, és kerüli a szexualitást. Nem érez vágyat és örömöt, inkább undort és szorongást, félelmet él át. Lehet általános, vagy specifikus. A specifikus csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára érvényes. Az általános averzió bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére is igaz. Nőknél gyakrabban fordul elő, férfiaknál ritkább.

A szexuális averzió lehetséges okai:

Oka lehet a teljesítményszorongás, félelem a nem kívánt terhességtől, önkontroll elvesztésétől való félelem, szorongás, bűntudat, szigorú vallásos nevelés. Lehet oka bármilyen nehéz helyzet, stressz, meddőségi problémák, terhesség alatti, terhességet követő állapot.  Párkapcsolati probléma is okozhatja: párkapcsolati konfliktus, szexuális tapasztalatlanság. Lehet a háttérben traumatikus élmény, elakadás a pszichoszexuális fejlődésben, szexuális abúzus.

 

Alacsony szexuális vágy

A szex iránti érdeklődés hiánya, és ritka szexuális élet jellemzi. Jellemző a szexuális fantáziák csökkenése vagy hiánya is. A nő ritkán érez vágyat, de ha szexuális aktusban vesz részt, akkor élvezi az együttlétet, de legalábbis nem unja azt. Az érdektelenség viszont megakadályozhatja az orgazmus elérését. Mindez csalódottságot, bűntudatot, szégyenérzetet vált ki, mert úgy érzi, hogy nem felel meg a saját, a partnere, vagy a társadalmi elvárásoknak.

A hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:

Oka lehet a depresszió, még enyhe mértékű depresszió is, szorongás, harag. Különböző félelmek: félelem az örömtől, a kudarctól, a szexuális késztetések feletti kontroll elvesztésétől, a partnerhez való közelségtől, a sebezhetőségtől, a teherbe eséstől, stb. A párkapcsolati nehézségek is előidézhetik, vagy munkahelyi problémák, nem megfelelő szexuális kommunikáció a partnerrel, a szexualitás egyszínűvé válása. Lehet hátterében még szexuális bántalmazás, szigorú vallásos nevelés is.

 

 

A férfiak szexuális funkciózavarai

Merevedési zavar

Merevedési zavar esetén a megfelelő erekció nem jön létre; vagy létrejön, de nem marad fenn tartósan, illetve ismétlődően visszaesik az aktus során. A férfi képtelen a tartós erekcióra, illetve annak az aktus közbeni fenntartására. A merevedési zavar előfordulása eléggé gyakori, és az életkor előrehaladtával a gyakorisága és súlyossága is fokozatosan nő. A férfiak fele életük során legalább egy ideig tapasztal erekciós nehézségeket, vagy merevedési zavart.

 A merevedési zavar lehetséges okai

A merevedési zavar oka összetett, lehet biológiai vagy lelki. A lelki okok sokfélék lehetnek. Egyik gyakori ok a teljesítményszorongás, mert a szorongás gátló hatással bír az erekció folyamatára. Lehet oka akár a személyre alapvetően jellemző teljesítményszorongás is. A félelmeknek is fontos szerepe van, lehet félelem az öregedéstől, a betegségtől, a partner elvesztésétől, a nem kívánt terhességtől, attól hogy a rossz heteroszexuális teljesítmény rejtett homoszexualitásra vagy a férfiasság csökkenésére, elvesztésére utal. A kudarctól való félelem meggátolja a szexuális örömre való képességet, és ez gyorsan megszűnteti az erekciót.

A tartós lelkiállapot változás ugyanúgy lehet ok pl. depresszió. A nehéz élethelyzetek is okozhatják: állás elvesztése, tartós munkahelyi stressz, stb.

A merevedési zavar oka sokszor a párkapcsolat működésében gyökerezik, a gyakori konfliktusok, életciklusváltások, párkapcsolati nehézségek miatt. Emellett lehet ok az eltérő intimitásigény, a szexuális kommunikáció hiánya, vagy téves hiedelmek, szexuális mítoszok is.

Negatívan hat az erekcióra az is, ha a férfi külső szemlélőjévé válik az eseményeknek és leginkább a szexuális együttlét technikájára figyel.

 

Korai ejakuláció (korai magömlés, korai orgazmus)

Korai ejakuláció esetén az ejakuláció a férfi akarata ellenére következik be minimális szexuális ingerlésre. Történhet a pénisz hüvelybe való bevezetése előtt, a pénisz hüvelybe való bevezetésekor, illetve a pénisz hüvelybe való bevezetése után közvetlenül. Tulajdonképpen minden olyan eset korai ejakulációnak tekinthető, amikor az ejakuláció a férfi szándéka ellenére következik be. A korai ejakuláció nagyon gyakori szexuális zavar.

 A korai ejakuláció lehetséges okai

A korai magömlés hátterében mindig pszichológiai ok vagy az orgazmus feletti kontrollban való járatlanság áll. A pénisz ingerküszöbe egyéni ugyan eltéréseket, de ha a férfi nem tanulja meg érzékelni az orgazmus közeledtét nem tud tapasztalatot szerezni az orgazmus késleltetéséhez. Ok lehet még a tapasztalatlanság, vagy nem megfelelő szexuális tapasztalatok is.

 

Férfi orgazmus zavar

A férfi orgazmus zavar azt jelenti, hogy a férfi normális szexuális ingerlés, és megfelelő izgalmi állapot mellett sem tud eljutni az orgazmusig, vagy eljut, de csak hosszas idő után. Ez a funkciózavar ritkán fordul elő.

A férfi orgazmus zavar lehetséges okai:

Az egyik leggyakoribb ok a teljesítményszorongás, a férfi túlságosan az orgazmus elérésére koncentrál, így az aktusnak inkább megfigyelője lesz, mint résztvevője. Az okok között szerepel a párkapcsolati probléma, a félelem a nem kívánt terhességtől, szexuális traumák, vallási előírásokhoz kötődő bűntudat.

  

Alacsony szexuális vágy

Alacsony szexuális vágy esetén elvész az érdeklődés a szex iránti, és ebből kifolyólag ritka szexuális élet jellemző. A szexuális fantázia csökken vagy hiányzik. A férfi ritkán érez vágyat, de ha mégis szexuális aktusban vesz részt, akkor teljesen jól tud működni. Sok esetben viszont az alacsony érdeklődés megakadályozza az orgazmus elérését. Az alacsony szexuális vágy szorongással is jár, mert a személy úgy érzi, hogy nem felel meg a partnere elvárásainak, így csalódottságot, bűntudatot él meg.

 A hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:

Gyakran előfordul, hogy a háttérben párkapcsolat nehézségek, konfliktusok vannak, nem megfelelő szexuális kommunikáció a partnerrel, vagy tartós stressz, munkahelyi problémák. Az alacsony szexuális vágy kialakulásában a félelmek is szerepet játszanak, lehet félelem a kudarctól, a szexuális késztetések feletti kontroll elvesztésétől, a partnerhez való közelségtől, a sebezhetőségtől, stb. A tartós hangulatváltozás is kedvezőtlenül hat a szexuális vágyra: depresszió (már enyhe formája is), harag, szorongás. Az is lehetséges, hogy a szexualitásban kialakult egyszínűség, merev forgatókönyv áll a háttérben.  A szigorú vallásos nevelés bűntudatot kelthet, ez szintén a vágy ellen hat. 

  

Fájdalmas szex

A dyspareunia a szexuális aktus során a nemi szervekben érzett fájdalom. A szexuális aktus meg tud valósulni, viszont ez intenzív fájdalommal jár, amely csökkenti a szeretkezés örömélményét. Előfordulása férfiaknál ritka, a nőknél gyakoribb.

A dyspareunia lehetséges okai:

Állhat mögötte a párkapcsolat zavara, kommunikációs probléma, traumatikus szexuális tapasztalat, nemi erőszak, vagy a pszichoszexuális fejlődés során tanult negatív attitűdök

 

 Szexuális vágy hiánya

A férfi kellemetlennek találja a szexuális együttlétet, és kerüli a szexualitást. Nem érez vágyat és örömöt, lehetséges, hogy undort és félelmet él át. Ha az averzió specifikus, akkor csak bizonyos jellegű aktusra vagy a szexuális érintkezés egy aspektusára érvényes. Az általános averzió bármilyen szexuális ingerre vagy annak lehetőségére is kiterjed. A férfiaknál ritkán fordul elő.

A szexuális averzió lehetséges okai:

Hátterében nagyon sokféle dolog állhat. Előidézheti a teljesítményszorongás, szigorú vallásos nevelés, szorongás, harag, félelem a nem kívánt terhességtől, önkontroll elvesztésétől való félelem. Ok lehet a stressz, akár munkahelyi, akár párkapcsolati, a nehezen kezelhető élethelyzetek, párkapcsolati probléma.

Mivel a szexuális vonzerőt a fiatalsággal azonosítjuk, idősebb korban csökken a szexuális önbecsülés, és csökkenhet az érdeklődés. Mindemellett averziót válthat ki a szexualitással összefüggő traumatikus élmény, vagy elakadás a pszichoszexuális fejlődésben.